Vijesti

U školi za vozače ne uče da voze

U školi za vozače ne uče da voze

BANJALUKA, RUDO - U toku školovanja za zanimanje vozač motornih vozila srednjoškolci u RS ne prolaze praktičnu obuku, nego samo teoretski dio, pa nakon školovanja nemaju ni osnov za dobijanje vozačke dozvole, što bi, prema riječima pojedinih direktora, roditelja, ali i poslodavaca koji traže prevoznike, trebalo promijeniti.

Tatomir Elez, direktor Srednjoškolskog centra Rudo, istakao je da je ovaj srednjoškolski centar podnio zahtjev Ministarstvu prosvjete i kulture RS za registraciju auto-škole za obuku učenika smjera vozač motornih vozila.

"Naš zahtjev za registraciju auto-škole je Ministarstvo odobrilo jer smo ispunili sve uslove propisane pravilnikom o uslovima za otvaranje auto-škole", kazao je Elez.

Kako navodi, učenici se obučavaju za polaganje ispita B kategorije i u školi ostvaruju oko 50 odsto časova propisanih Pravilnikom o upravljanju motornim vozilom, za šta, kako kaže, ne plaćaju naknadu.

"Troškove goriva snosi škola, a naknada za instruktore se isplaćuje u okviru redovnog radnog vremena profesoru mašinske struke koji ima položen ispit i licencu za instruktora vožnje", naglasio je Elez i dodao da učenik snosi oko 50 odsto troškova obuke, te da ova obuka nije predviđena za treća lica, nego samo za učenike smjera vozač motornog vozila.

Ovakvo stanje nije u drugim srednjoškolskim centrima, gdje se uči samo teorija.

Gordana Vujanović, direktorica Srednjoškolskog centra "Đuro Radmanović" Novi Grad, kaže da se učenici smjera vozač motornih vozila ne obučavaju u vožnji, nego stiču samo teorijska znanja.

"Ta znanja im olakšavaju da po završetku škole mogu pristupiti polaganju testova", rekla je Vujanovićeva.

Prema njenim riječima, roditelji, kao i učenici koji upisuju ovaj smjer, su upoznati s tim da se u školi ne obučavaju u vožnji, niti poslije toga stiču uslov za dobijanje vozačke dozvole, nego se, kako kaže, samo pripremaju za teorijski dio.

Spasoje Vasiljević, direktor Saobraćajne i elektro škole Doboj, kazao je da se i u ovoj školi odvija samo teoretska obuka, koju obavljaju licencirani predavači.

"Prije desetak godina imali smo obuku u vožnji za učenike ovog smjera, ali je tu nastao problem zbog plaćanja", istakao je Vasiljević.

Naveo je da sredstva za materijalne troškove, koji su, kako kaže, prilično visoki, izdvaja opština, a drugi problem je, pojašnjava, radnik koji bi radio na obuci učenika, jer on mora da se plaća preko Ministarstva.

"Tu postoji mnogo zakonskih barijera, pa upravo zbog toga to rješavamo na način da se u školi izvodi samo teorijska obuka", rekao je Vasiljević za "Nezavisne".

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS (UUP RS), kazao je da je nevjerovatno da se lice školuje za određeno zanimanje, a da nakon toga nije osposobljeno za posao.

"Nedopustivo je da neko završi školu za vozača, a da nakon toga ne može da vozi i da mora da pohađa obuku u auto-školi, jer ne mogu da vjerujem da neko za tri godine, koliko traje školovanje, ne može da se obuči da postane vozač", naglasio je Škrebić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kazali su da se za zanimanje vozača motornih vozila u RS u ovoj školskoj godini školuju 274 učenika u šest srednjih škola.

"Učenici praktični dio osposobljavanja obavljaju u auto-školama, a svim redovnim učenicima koji se školuju za ovo zanimanje koji izlaze prvi put na polaganje i koji se tokom školovanja osposobe za polaganje vozačkog ispita omogućeno je besplatno polaganje testova, prve pomoći, te besplatan izlazak na vozački ispit", istakli su u Ministarstvu, što ipak znači da vozačku obuku plaćaju sami učenici, tj. njihovi roditelji.