Vijesti

Petrič: Vučić vodi pametnu politiku prema BiH i na Kosovu

Petrič: Vučić vodi pametnu politiku prema BiH i na Kosovu

BEČ - Predsjednik Maršal fondacije Austrija i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Volfgang Petrič smatra da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vodi veoma pametnu politiku prema Bosni i Hercegovini i prema Kosovu.

"On je Milorada Dodika odgovorio od kršenja mirovnog sporazuma iz Dejtona“, ukazao je Petrič u intervjuu bečkom dnevniku „Prese“.

Na konstataciju da se Vučiću prebacuje da se ponašao veoma autoritativno, Petrič je rekao da je to dio balkanske tradicije.

"Posebno u bivšim komunističkim državama vlada 'autoritativno iskušenje'. Mislim tu prije svega na mađarskog premijera Viktora Orbana. To iskušenje je na Balkanu veoma izraženo" rekao je Petrič i dodao da mnogi građani, uslijed nedostatka demokratskih iskustava, pozitivno posmatraju praksu da snažna ličnost kontroliše državu, ekonomiju i bezbjednosne službe.

Što se EU tiče on smatra da treba da se reformiše do te mjere da može primati nove članice.

"Nakon bugarskog predsjedavanja EU slijede Austrija i Rumunija. Znam da će te zemlje, koje su pozitivne prema Balkanu, svoj fokus usmjeriti na jugoistočnu Evropu", kaže on i ukazuje da je EU u međuvremenu na Balkanu dobila, pored Rusije i Turske, "konkurenciju" i u Kini i Zalivskim zemljama", kaže on.

 

Brisel mora biti svjestan da Rusija želi da spriječi dalja pristupanja Uniji, a Kina u članstvu zemalja Balkana vidi mogućnost da dobije pristup tržištu EU, dodaje Petrič.

"Obje – ni Rusiju ni Kinu – ne inetresuju evropski principi“, ukazao je on.