Vijesti

Nova prijetnja vreba iz Facebook Messengera

Nova prijetnja vreba iz Facebook Messengera

Zloćudni softver u obliku videa može da pokrene vaš računar da rudari kriptovalute u korist hakera, ali i da im omogući pristup korisničkom nalogu na Facebook-u.

 

Sajberkriminalci koriste Facebookov Messenger kako bi, putem njega, zarazili računar, otkrili su istraživači kompanje za računarsku bezbjednost Trend Micro.

 

"Digmine", kako je zlonamjerni softver nazvan, nastoji da zarazi što je više moguće kompjutera kako bi svojim autorima obezbedio izvor monera (vrsta kriptovalute, slična bitkoinu).

 

"Digmine" izgleda kao video datoteka. Funkcioniše šireći se putem FB Messengera, i to verzijom za desktop račune na Google Chromeu.

 

Ovaj softver ne treba potcenjivati, budući da može da posluži kao alat pomoću koga bi kriminalci mogli da u potpunosti preuzmu korisnički nalog na Facebooku i nastave da napadaju kontakte korisničkog naloga, ali i da znatno uspore rad računara, piše Independent.

 

Stručnjaci za računarsku bezbjednost ističu da, zbog ogromnog rasta vrijednosti bitkoina tokom 2017. godine, ubuduće možemo očekivati više zlonamjernih softvera ove vrste.