Vijesti

Pjongjang: SAD izazivaju rat i biće spaljene

Pjongjang: SAD izazivaju rat i biće spaljene

 

PJONGJANG - Svrha beskrajnih vojnih vježbi na granici Sjeverne Koreje, kao i stalnih "ratobornih primjedbi" visokih američkih zvaničnika je da se izazove nuklearni rat u regionu, u kojem će SAD "biti spaljene do smrti", saopšteno je iz sjevernokorejskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju, koje je prenijela sjevernokorejska novinska agencija KCNA, navodi se da su nuklearne vježbe SAD i ratoborne izjave američkih zvaničnika dovele region na ivicu rata i da je samo pitanje kada će izbiti rat. 

Portparol Ministarstva je izjavio da iako ne želi nuklearni rat, Sjeverna Koreja se neće sakrivati. 

Vojska SAD, zajedno sa saveznicima, izvodi vojne vježbe, koje su počele u ponedjeljak, 4. decembra, i koje će trajati do sutra. 

U posljednjem provokativnom pokazivanju sile, američki avioni tipa "B-1B", "F-22 Raptor", "F-35" i "F-16" su juče preletjeli preko Korejskog poluostrva. 

Iako su zajedničke vježbe SAD i Južne Koreje predstavljene kao "vježbe odbrane", piloti usavršavaju vještine za vršenje napada na nuklearne instalacije Sjeverne Koreje u različitim borbenim situacijama, prenosi "Raša tudej". 

"Ukoliko SAD ne procijene dobro naše strpljenje i zapale fitilj nuklearnog rata, sigurno ćemo ih svojom nuklearnom silom, koju konstantno jačamo, najterati da skupo plate. Ukoliko SAD ne žele da budu spaljene do smrti vatrom koju potpaljuju, bolje bi im bilo da budu obazrivi", navodi se u saopštenju sjevernokorejskog Ministarstva.