Vijesti

Facebook i Instagram počinju da naplaćuju plavu "značku"

Facebook i Instagram počinju da naplaćuju plavu "značku"

Kako mediji navode Facebook i Instagram počinju da naplaćuju plavu "značku" i to skuplje od Twitter platforme.

Facebook i Instagram korisnici ubuduće će moći da plate za plavi znak na svom nalogu, koji označava da je u pitanju verifikovani profil.

Kompanija Meta objavila je da će, kao što je to Twitter uradio krajem prošle godine, uvesti znak "štikliranja" plave boje koji označava verifikovani profil. Ova usluga koštaće 11.99 dolara na veb verziji, odnosno 14.99 dolara za iOS i Android korisnike.

Značke, odnosno plavi znaci "štikliranja", označavaju naloge ličnosti ili brendova visokog profila i daju dodatnu težinu njihovoj autentičnosti.

"Ovaj potez će omogućiti da nalozi budu bezbijedniji i autentičniji. Neće uticati na naloge koji su već imali plavi znak. Vidljivost objava profila sa manje pratilaca biće povećana, kao i zaštita korisnika od lažnih naloga koji imitiraju njihov", saopštio je direktor kompanije Mark Cukerberg.

Twitter ovu uslugu naplaćuje manje, osam dolara za veb verziju i 11 za aplikaciju na mobilnom telefonu. Imao je, međutim, više problema sa Premium opcijom i nakratko je obustavljena u novembru kada su korisnici plaćali za značku, a potom otvarali lažne profile sa imenima poznatih ličnosti ili kompanija.

Meta navodi da će se od ovog problema zaštititi tako što će svako ko želi da dobije plavi znak, morati da dokaže identitet dokumentom izdatim od strane nadležnih organa, kao i da će fotografija na profilu morati da prikazuje lice korisnika.

Nova funkcija mreža Facebook i Instagram biće dostupna ove nedjelje u Australiji i na Novom Zelandu, a Cukerberg nije precizirao kada će ostatak svijeta moći da plati za plavi znak kraj imena svog naloga.

 

Izvor: Nezavisne novine