Vijesti

Srušila se letjelica na Zagreb, ostao krater

Srušila se letjelica na Zagreb, ostao krater

Na Zagreb je sinoć oko 23 sata pala vojna letjelica navodno korišćena u sukobu u Ukrajini, najvjerovatnije izviđački dron Striž Tu-141. Kod Studentskog doma Stjepan Radić na Savi odjeknula je snažna eksplozija koja je uznemirila stanare okolnih zgrada, javljaju hrvatski mediji. Prve informacije su bile da je pala neka vrsta letjelice, a vatrogasci su dobili dojavu o pronađenom padobranu.

 

Neidentifikovani objekat koji je pao u Zagrebu mogao bi da bude izviđački dron Tu-141 "Striž", zaključio je Tajler Rogovej, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik portala "War zone". On je, kako je napisao, detaljno proučio fotografije ostataka letjelice iz Zagreba i zaključio da se gotovo sigurno radi o dronu, koji je vjerovatno stigao - iz Ukrajine.

Kako javljaju čitaoci, eksplozija se čula daleko, a objekat je pao na samo 30 metara od paviljona studentskog doma.

"Bio sam u sobi, čuo sam eksploziju. Prvo sam mislio da je bomba pala. Prvi sam paviljon do toga, bio je ogroman dim koji se širio. Ljudi su bježali i vrištali. Užasno je grunulo. Izašli smo, bojali smo se da nije neko stradao. Nisam nikada osjetio takav smrad, čovjek koji je bio u vojsci je rekao da je to smrad zapaljenog kerozina", rekao je za Index student koji je nakon praska došao na mjesto eksplozije iz Studetskog doma koji se nalazi nekoliko stotina metara dalje.

Nezvanično je potvrđeno da su dijelovi pronađeni oko studentskog doma definitivno dio neke letjelice.

Vatrogasci su u ulici Petrine s drveta skinuli veliki padobran, a na tom području je viđen i još jedan padobran.

Na licu mjesta se mjerio i nivo radijacije, ali nije se utvrdilo nikakvo povećanje, piše Jutarnji list.

Nezvanično se saznaje da se na dijelovima letjelice vide crvena zvijezda i ruska ćirilica. Ovo nije potvrđeno, piše Jutarnji list, ali se o tome govorilo dok je trajao uviđaj.

O incidentu na Jarunu oglasila se i policija:

"Večeras (10.3.2022.) nakon 23 sata, Policijska uprava zagrebačka je zaprimila više dojava građana da su na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz vazduha. Na mjesto dojave su hitno upućene policijske patrole koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje smo takođe prethodno dobili dojave građana. Policijski službenici osigurali su užu i širu zonu mjesta događaja gdje se obavlja uviđaj, uz učestvovanje svih nadležnih službi. Za sada policija nema dojava o povrijeđenim osobama na području šire zone mjesta događaja. Oštećeno je nekoliko parkiranih vozila. Takođe, na terenu su policijski timovi specijalizovani za postupanje i reagovanje kod ovakve vrste događaja i u ovom trenutku nema razloga za uznemirenost građana. Medije pozivamo na odgovorno izvještavanje javnosti i iznošenje provjerenih informacija dobijenih od nadležnih službi, a kako bi spriječili širenje dezinformacija. Građane pozivamo da putem društvenih mreža ne dijele snimke/fotografije sa mjesta događaja. Ukoliko se zateknete u zoni postupanja policije, molimo postupite prema uputima policijskih službenika. Policija će kontinuisano objavljivati informacije koje su činjenično potvrđene", piše u saopštenju policije.

 

Nezavisne Novine