Vijesti

 Evro u padu prema dolaru drugi dan zaredom

Evro u padu prema dolaru drugi dan zaredom

Evro je danas nastavio pad prema dolaru drugi dan zaredom nakon što je predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard izjavila da nema potrebe za znatnijim pooštravanjem monetarne politike u evrozoni.

 

Jedinstvena valuta 19-članog monetarnog bloka je oslabila na početku današnjeg trgovanja za dodatnih 0,3 posto na više od 1,14 evra za dolar, izveštava Rojters.

Evro je prošle nedjelje zabilježio najbolji nedeljni rezultat od marta 2020, nakon što su pojedini zvaničnici ECB-a svojim izjavama "odškrinuli vrata" povećanju referente kamate u 2022. i nagovijestili da će sastanak 10. marta biti ključan za odlučivanje o tome kojom će brzinom centralna banka okončati svoj program kupovine obveznica koji sprovodi već dugo.

Međutim, Lagardova je juče iznijela znatno oprezniji stav navodeći da je malo vjerovatno da će se visoka inflacija nastaviti, što je jedinstvenu valutu gurnulo na silaznu putanju.

Dok se na valutnim tržištima kalkuliše da će kumulativno povećanje kamate Federalnih rezervi do kraja 2022. godine dostići čak 134 bazna poena, analitičari predvijaju da će u istom periodu povećanje ključne kamate ECB-a iznositi 50 baznih poena.

Ipak, kratkoročni izgledi naginju u korist jedinstvene valute, budući da se široko praćeni spred prinosa na obveznice između američkih i njemačkih 10-godišnjih dužničkih hartija smanjio krajem januara na oko 170 baznih poena sa194 baznih poena koliko je iznosio prošlog aprila.

Dolarski indeks, koji prati vrijednost američke valute prema glavnim rivalima, porastao je za 0,3 procenta na 95,67 poena.

Bitkoin i australijski dolar su takođe zabilježili rast danas usljed rasta tržišta akcija u Evropi, mada je jačanje australijske valute bilo prigušeno pošto je na azijskim berzama preovladalo oprezno investiciono raspoloženje.

Bitkoin se kreće iznad svog 50-dnevnog prosjeka i trguje se na nivou od 44.000 dolara prvi put u posljednjih skoro mjesec dana, pri čemu u Aziji bileži rast vrijednosti od 17 posto u posljednje četiri trgovinske sesije.