Vijesti

GLADNI VUKOVI SE SPUSTILI U SELA KOD TESLIĆA: Krvoločno rastrgali šest ovaca

GLADNI VUKOVI SE SPUSTILI U SELA KOD TESLIĆA: Krvoločno rastrgali šest ovaca

GLADNI vukovi spustili su se do kuća u selu Gornji Kuzmani kod Teslića. Nastaradala je stoka. U sred bijela dana zaklali su šest ovaca.

"Odmah sam našao gore tragove borbe, krv ponegdje. I onda sam otišao u ovaj ovamo kraj i pronašao sam te leševe, ostatke od ovaca. Kako znate da su sigurno vukovi? Zna se tragovi, jutros su bili iz lovstva i potvrdili da je to sigurno to", rekao je Brane Bagić, mještanin sela Gornji Kuzmani, Teslić.

Materijalna šteta je velika, ali to nije ono što Bagića najviše brine. U posljednjih 20 godina, kaže, vukovi, ako su i bili u blizini kuća u selu, ljudi ih nisu primjetili. Zbog toga ih je ovaj slučaj još više zabrinuo.

Nije nimalo prijatno biti ovdje. U ovom potoku koji vidite iza mene je na svaki 30 metara po jedna zaklana ovca. Brane kaže vukovi se na ovo mjesto već drugi dan vraćaju posvoju hranu. I u svakom trenutku mogu da se pojave. 

U potrazi za hranom, pojavili su se vukovi u još jednom teslićkom planinskom selu. U Očaušu su umjesto stoke, zaklali oko 20-ak pasa. U najvišim planinskim predjelima nema hrane. Zbog toga se vukovi sve češće spuštaju u sela, pojašnjavaju lovci.

"Najviše ima ih svugdje, od Studene, Očauša, Penave, Borovnice, Mihajlovca uočene su na više mjesta grupe manje od dva tri i više. A kako ih mislimo rješavati, u tim akcijama čišćenja, odstrijelili smo dvije. A sada u februaru se nadamo češćim akcijama", kaže Bogoslav Gotovac, predsjednik Lovačkog udruženja „Omar“, Očauš.

Nakon što su vukovi napravili svoj posljednji krvavi pir u Gornjim Kuzmanima, ovaj ovan je jedini preživio. Na njemu su još vidljivi tragovi borbe. Bagić se nada da bi i u ovom kraju uskoro mogla biti hajka na vuka. To je, poručuje, jedan od načina da se štete barubuduće spriječe.

(ATV)