Vijesti

 SPASLI I VRATILI DRAGOCENE IKONE: Predivan gest porodice Jašarević u Mostaru - sačuvali relikvije tokom stradanja saborne i stare crkve

SPASLI I VRATILI DRAGOCENE IKONE: Predivan gest porodice Jašarević u Mostaru - sačuvali relikvije tokom stradanja saborne i stare crkve

Povodom pravoslavnog Božića i Nove godine bošnjačka porodica Jašarević iz Mostara predala je mostarskim sveštenicima dve stare ikone koje su spasene i sačuvane prilikom stradanja Saborne i Stare crkve u Mostaru.

Reč je o ikonama Presvete Bogorodice i Svetog velikomučenika Georgija. Porodica Jašarević, inače, živi u komšiluku Vladičanskog dvora u naselju Brankovac.

Domaćin ove porodice, sada pokojni Ramiz Jašarević, od proteklog rata čuvao je te ikone i imao je nameru da ih preda prilikom svečanog osvećenja Saborne crkve. Međutim, Ramiz je preminuo ove godine, a njegova supruga Jasna i sin Nedžad Jašarević odlučili su ovaj ljudski i komšijski gest obave povodom završetka građevinskih radova na crkvi i tako mostarskim sveštenicima čestitaju predstojeće božićne i novogodišnje praznike, pojasnili su u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj.

Foto Eparhija

Foto Eparhija

- Ovaj divan gest naših komšija Jašarevića je izgleda iznenadio sve osim nas ovde koji ih poznajemo dugo godina, njihov pokojni suprug i otac je nama od samog našeg povratka u Mostar to i bezbroj puta pokazao raznim dobrim delima. Što je nekad bilo potpuno normalno za sve komšijske odnose. Danas smo, nažalost, svedoci toga da ovakvi i mnogi drugi pokazatelji komšijske pažnje izazivaju euforiju umesto da to bude nešto sasvim podrazumevano. Ne samo familija Jašarević nego i ostale porodice koje žive oko nas i koje su odrastale uz našu Sabornu crkvu imaju uvek razumevanja za bilo šta što ih zamolimo, a i mi ako smo u mogućnosti pomognemo koliko možemo njima - kaže za "Novosti" Branimir Borovčanin, paroh mostarski.

On ističe da ovakvi potezi sigurno osveže osećanja među ljudima kao i svako dobro delo kada se učini.

Ikone koje su ovde vraćene možda potaknu nekoga da nešto što nije njegovo vrati stvarnom vlasniku. Ja se nadam da će se možda desiti neka lančana reakcija dobrih dela i da o tome čitamo celu ovu godinu, istako je paroh Branimir i dodao da su ikone u riznici sa ostalim ikonama koje će po završetku muzejskog prostora u zvoniku Saborne crkve biti izložene u stalnoj postavci.

 

(Nezavisne)