Vijesti

Na Maljenu zavijano 17 ljudi, među njima dvoje djece

Na Maljenu zavijano 17 ljudi, među njima dvoje djece

VALJEVO - Na planini Maljen kod Valjeva zavijano je 15 odraslih osoba i dvoje djece, koji su duže od 24 časa zaglavljeni u lovačkoj kući, u koju su se sklonili od snježnog nevremena i čekaju pomoć, saopštila je Gorska služba spasavanja (GSS).

 

 

 

Spasioci, koji su ih locirali, pokušavaju da se probiju do njih skijama i dostave im namirnice, pošto su ostali bez hrane, dok u kolibi imaju drva, pa mogu da nalože vatru.

 

U GSS-u ukazuju da od posljednjeg mjesta na toj lokaciji do koje je moguće doći terenskim vozilom do lovačke kuće u kojoj se nalazi 17 osoba ima nekoliko sati pješačenja, a dodatni problem su smetovi na Maljenu, koji na pojedinim mjestima prelaze visinu od jednog metra.

 

Ekipe Vatrogasno-spasilačke brigade pokušale su da krenu u njihovom pravcu i da im dopreme hranu, ali zbog izuzetno loših vremenskih uslova nisu uspjele, zbog čega je jutros akciju spasavanja i dopremanja namirnica zavijanima preuzela Gorska služba.

 

U lovačkoj kolibi Ribnica zaglavljeno je nekoliko porodica sa djecom, koje su džipovima otišle na porodično druženje na području Maljena, ali su se njihova vozila zaglavila u smetovima na makadamskom putu Maljen-Ravna gora.

 

Njih je, dok su se probijali kroz smetove, vidjela jedna osoba, koja je pozvala Vatrogasno-spasilačku službu u Valjevu.

 

Jedan od zavijanih spasiocima je javio da su ostali bez goriva, da su stvari iz dva havarisana džipa prebacili u druga dva vozila i da su pješke uspjeli da dođu do prazne lovačke kuće Ribnica, gdje su naložili vatru.

On je rekao da nisu životno ugroženi, ali da nemaju hrane, tako da je spasioce praktično alarmirao da krenu u akciju dostavljanja namirnica, koja u prvom pokušaju nije uspjela, pa je u međuvremenu organizovana druga, koja je u toku.