Vijesti

Preminula Banjalučanka Dijana Milanović

Preminula Banjalučanka Dijana Milanović

BANJALUKA - Banjalučanka Dijana Milanović (30), koja je skoro mjesec dana bila priključena na ECMO aparat i koja se borila sa teškim posljedicama virusa korona, preminula je danas, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" u Univerzitetskom kliničkom centru UKC RS.

 

 

 

"Pacijentkinja je preminula danas u 13.32 od posljedica teške forme bolesti kovid-19, uprkos naporima naših ljekara da joj spase život", kazali su iz UKC RS.

 

Ova majka jednogodišnje djevojčice je od početka novembra bila pozitivna na virus korona, te je skoro svakodnevno bilo organizovano dobrovoljno davanje krvi za ovu mladu ženu.

 

Pošto njena pluća nisu bila u stanju da snabdiju krv kiseonikom, Dijani su bili potrebni dodatni trombociti, koji se izdvajaju iz krvi darovalaca kojih je bilo zaista mnogo u nadanju i želji da se ovoj majci spasi život.

 

Dijani su pluća bila oštećena 80 odsto te nije bilo mogućnosti da se oporave, tako da je transplantacija ovog organa bila jedini spas.

 

Da bi spasio svoju Dijanu, suprug Goran Milanović se borio lavovski, pa je tako stupio u kontakt sa klinikom u Ljubljani koja je bila pristala da ovoj mladoj ženi uradi transplantaciju pluća.

 

Prije nego što smo saznali za ovu tragičnu vijest, pričali smo s Goranom o stanju u kojem se nalazi Dijana i on nam je ispričao da se nada da će uspjeti da ubrza proces da se njegova supruga prebaci u kliniku u Ljubljanu na transplantaciju.

 

Naime, kako nam je rekao, naišao je na nerazumijevanje doktora iz UKC RS te da mu je rečeno da je to u regionu nemoguće uraditi.

 

"Nisam imao mira, počeo sam da istražujem i tako sam došao do saznanja da to rade određene klinike u regionu", kazao je juče Goran.

 

Dodaje da je pronašao u Ljubljani kliniku koja je prihvatila da obavi tu proceduru, ali da je UKC RS dužan da pošalje medicinsku dokumentaciju.

 

Međutim, sve je to preuzeo na sebe kako bi cijeli proces ubrzao, da njegova Dijana što prije ode na transplantaciju.

 

"Ja sam na putu ka UKC RS da predam molbu za ostatak jer mi nisu dostavili najbitniji dio, a to su snimci pluća", ispričao nam je ranije Milanović i dodao da je on morao da preuzme na sebe nešto što je zdravstvena ustanova mogla uraditi za pola sata.

 

Međutim, Dijana je juče u popodnevnim časovima izgubila bitku.

 

Prvi znaci bolesti kod nje pojavili su se 31. oktobra, na Svetog Luku. Milanovići su bili na slavi kod njenog brata kad se Dijana prvo požalila da joj je vruće, a potom da je jako umorna i iscrpljena.

 

"Otišli smo kući ranije nego što smo planirali, a kad smo pošli na spavanje Dijana je rekla da ujutru neće na posao jer se ne osjeća dobro. Ali, sve je izgledalo kao obična prehlada i nisam ni pomislio da je oboljela od korone", ispričao nam je Goran i dodao, kad je test potvrdio da je kovid pozitivna, da je vjerovao da će se njegova supruga za nekoliko dana izboriti s bolešću.

IZVOR: NEZAVISNE NOVINE