Vijesti

Haos zbog korona mjera: Demonstranti u Hagu napali policiju i palili bicikle

Haos zbog korona mjera: Demonstranti u Hagu napali policiju i palili bicikle

HAG - U Holandiji su, drugu noć za redom, izbili nemiri zbog novih pravila izolacije usljed sve većeg broja slučajeva zaraženih koronom.

 

Demonstranti su napali policiju i palili bicikle u Hagu, u noći nakon što su prethodno protesti u Roterdamu postali nasilni pa je policija otvorila vatru i ranila najmanje tri osobe, prenose lokalni mediji.

U Holandiji su u subotu drugu noć za redom izbili neredi u nekoliko gradova. Demonstranti sa kapuljačama zapalili su bicikle na ulicama Haga, dok je policija za suzbijanje nereda koristila konje, pse i palice kako bi rasterala masu.

Najmanje sedam osoba je uhapšeno.

Policija je saopštila da je neko bacio kamen kroz prozor vozila hitne pomoći koja je u prolazu prevozila pacijenta.

Haška policija objavila je na Twitteru da je pet policajaca povrijeđeno, a jedan je odvezen vozilom Hitne pomoći sa povredom koljena.

Nemiri su uslijedili nakon noći nereda u Roterdamu koje je gradonačelnik osudio kao "orgiju nasilja". Policija je ispalila hice upozorenja i direktne hice "jer je situacija bila opasna po život", prenosi Rojters.

Najmanje tri demonstranta su na bolničkom liječenju zbog prostrelnih rana, rekli su policajci. Vlasti su pokrenule istragu o incidentu.

Holandija je prošle subote uvela trosedmično djelimično zatvaranje nakon što je zabilježila rekordan porast slučajeva kovida.

Barovi i restorani moraju se zatvoriti u 20 sati, a zabranjena su veća okupljanja na sportskim događajima.

Mnoge vlade širom kontinenta uvode nova ograničenja u pokušaju da se izbore sa rastućim brojem zaraženih. Brojne zemlje su nedavno prijavile rekordno visok dnevni broj slučajeva.

Protesti u Austriji i Australiji

U glavnom gradu Austrije okupilo se mirno oko 35.000 ljudi. I tu je bilo hapšenja na rubu protesta, navodno su pojedinci gađali policiju flašama. 

Demonstranti u Beču kritikovali su lokdaun koji stupa na snagu u ponedeljak, te najavljenu obaveznu vakcinaciju za sve od februara iduće godine.

Na proteste je pozvala desničarska Slobodarska partija Austrije.

Vlasti su zbog skoka broja zaraza uvele totalni lokdaun, koji će za vakcinisane trajati tri sedmice, a za nevakcinisane duže – ne zna se koliko. Austrija, sa oko devet miliona stanovnika, danima bilježi više 15.000 zaraženih dnevno, a vakcinisano je oko dvije trećine ljudi.

Protesti sa hiljadama ljudi održani su u Sidneju i Melburnu. U ovom potonjem prvi put se na ulicama skupilo i oko dvije hiljade kontrademonstranata koji su branili politiku vlasti.

Australija je od početka imala možda i najstrože mjere na svijetu. Trenutno nevakcinisani smiju samo u supermarkete i drogerije, dok su im druge prodavnice i restorani nedostupni.