Vijesti

Vakcinisane osobe u BiH ne mogu u EU zbog "QR Code"

Vakcinisane osobe u BiH ne mogu u EU zbog "QR Code"

Pri ulasku u zemlje Evrope građanima BiH više ne pomaže ni potvrda o vakcinaciji. Svjedoče to iskustva pojedinih građana Bosne i Hercegovine kojima je rečeno da ne mogu da uđu u zemlju u koju su željeli da idu bez obzira na potvrdu o vakcinaciji priznatom vakcinom.

 

Problem je što su pojedine zemlje, makar za sada, prestale da uvažavaju printanu potvrdu već traže skeniranje qr koda na potvrdi a koji u BiH nije usaglašen i nije jednistven.

 

Skeniranjem pojedinih potvrda koje izdaju domovi zdravlja vodi do linkova privatnih računarskih firmi umjesto do institucija.

 

U Institutu za javno zdravstvo Srpske kažu da skeniranje koda na potvrdama koje oni izdaju vodi do stranice Instituta ali da to nije slučaj sa ostalim zdravstvenim ustanovama. Problem sa kodovima pojavio se nedavno kažu u Institutu.

 

Slobodan Stanić, nekadašnji ministar zdravlja, sada član SDS-ovog Tima za zdravstvo kaže da je on u januaru upozoravao da će BiH da se suoči sa ovim problemom. Sada su građani koji hoće da ulaze u zemlje Evrope u problemu a sve je moglo davno biti riješeno, smatra Stanić.

 

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH, za sada nisu odgovorili na pitanja koja smo im poslali u vezi sa problemima sa QR kodovima na potvrdama o vakcinaciji.

 

(Izvor: BN)