Vijesti

Srbi zarobljeni u Kabulu ne mogu da napuste Avganistan: „Situacija je izmakla kontroli“

Srbi zarobljeni u Kabulu ne mogu da napuste Avganistan: „Situacija je izmakla kontroli“

Dvojica državljana Srbije Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji se nalaze u Kabulu gdje čekaju da nekako izađu iz zemlje, kažu za N1 da se čuju pucnji u okolini aerodroma i da je situacija haotična. Oni čekaju da ambasador dogovori sa nekom zemljom da ih stavi na spisak za evakuaciju.

 

Podsjetimo, američki vojnici ispalili su hice upozorenja u vazduh na aerodromu u Kabulu kako bi spriječili da više stotina civila izađe na pistu aerodroma, izjavili su zvaničnici.

„Masa je izmakla kontroli. Hici su ispaljeni kako bi se izbjegao haos“,  rekao je neimenovani zvaničnik.

Situacija se mijenja iz minuta u minut, snage talibana su ušle bez ikakvog otpora u grad, počeli su neki pregovori i predsjednik se povukao, prepričava jučerašnji dan Aleksandar Cvejić.

On navodi da je civilni dio aerodroma zatvoren, a da sa vojne strane oko 2.000 Avganistanaca pokušava da uđe, kako bi napustili zemlju. Danas je došlo i do upada naoružanog lokalca na aerodrom, navodi, dodajući da je moguće i da je ubijen.

Ova dvojica državljana Srbije rade u Avganistanu za jednu međunarodnu firmu.

„Pokušavali smo da uzmemo karte komercijalnim letom posljednjih šest dana, i sve su otkazivane 24 sata prije polijetanja. Nemamo nikakve karte i nikakvu mogućnost da izađemo iz zemlje komercijalnim letovima“, navodi Cvejić.

Kaže da su u kontaktu sa ambasadorom Srbije iz Nju Delhija Sinišom Pavićem koji pokušava da im pomogne od juče. Od njega su, kako prenose, saznali da je još samo jedna državljanka Srbije u Kabulu.

„Nama su ovde pomogle kolege i drugovi koji su iz BiH, Hrvatske i Slovenije da dođemo do ovog bezbjednog mjesta iz našeg kampa. Mi smo pored ulaza u vojni dio aerodroma gdje čekamo da nam se odobri ulaz – ne puštaju nikog ko nije na spisku za evakuaciju“,  navodi Cvejić.

Kako kaže, nalaze se u hotelu koji čuvaju američki vojnici, u kom ima dosta stranaca iz SAD, Velike Britanije.

Navodi da ambasador Siniša Pavić radi sve što je u njegovoj moći da dođe u kontakt sa bilo kojom zemljom koja bi ih stavila na spisak za napuštanje zemlje.

Izvor: ATV