Vijesti

Mesi slobodan nakon 7.504 dana: Nekoliko opcija za nastavak karijere

Mesi slobodan nakon 7.504 dana: Nekoliko opcija za nastavak karijere

 

Argentinskom fudbaleru i jednom od najboljih igrača svih vremena Lionelu Mesiju 1. jula istekao je ugovor s Barselonom i zvanično je postao slobodan u izboru nove sredine. Tačno 7.504 dana otkako je potpisao prvi ugovor na salveti za Barselonu, on više nikakvim ugovornim obavezama nije vezan za katalonski klub.

 

Argentinac je u klubu još od tinejdžerskih dana i došao je trenutak kada mediji mogu da objave da više nije fudbaler trofejnog kluba, što u konačnici ne znači da na kraju sage neće doći do nastavka saradnje. Mesi ima nekoliko opcija za nastavak karijere, ali konačnu odluku će po svemu sudeći donijeti nakon Kopa Amerike, gdje s Arentinom pokušava da dođe do toliko željenog velikog trofeja s nacionalnim timom.

Najrealnija opcija jeste da Mesi ostane u Kataloniji, međutim, ima dosta zainteresovanih strana. Uprkos svim naporima i uvjeravanjima predsjednika Đoana Laporte da će sve uraditi da zadrži najboljeg igrača Barse svih vremena, to se još nije desilo. Iako su i s Mesijeve strane stizali pomirljivi signali da je bliži ostanku nego odlasku, na kraju to još nije stavljeno na papir.

Nikome u klubu nije drago zbog ovoga, jer je Laporta pobjedu na predsjedničkim izborima dobrim dijelom bazirao i na pomirenju kluba s Mesijem poslije turbulentnog prošlog ljeta, kada je Argentinac želio da ode nezadovoljan radom i tretmanom kod tadašnjeg predsjednika Đozepa Bartomeua. Barselona je tada na silu zadržala Mesija pošto je klauzula za njegov slobodan odlazak istekla, a Mesi je bio čvrst u stavu da odradi tu jednu godinu i da napusti "Kamp Nou". Ulaskom Laporte u predsjedničku trku i kasnijom pobjedom na izborima, situacija se poboljšala, jer su Mesi i njegov otac Horhe uvijek imali dobre odnose i gajili proštovanje prema Laporti. Ipak, ni ta bliskost nije pomogla da (još) potpiše novi ugovor koji bi ga vezao za "Kamp Nou".

Mesi prema aktuelnom ugovoru zarađuje preko 70.000.000 evra godišnje kada se računa fiksna i varijabilna zarada zahvaljujući ogromnim bonusima za lojalnost. Na bruto nivou Argentinac košta klub blizu 140.000.000 evra godišnje. Za Barselonu, koja je u ogromnim finansijskim problemima, taj ugovor je dosad bio kamen oko vrata, mada je Mesi zahvaljujući liku i djelu ujedno i najveći generator zarade katalonskog kluba. S obzirom na godine (34) i situaciju u klubu, teško je očekivati da mu Barselona ponudi iste uslove. A možda i on zbog svog mira pristane na manji novac i potpiše kada se vrati poslije Kopa Amerike i odmora. Do tada će trajati strepnja u Kataloniji i nada u Mančester Sitiju, PSŽ-u, bogatim američkim i arapskim klubovima i kod svih onih koji bi da najvećeg fudbalera današnjice podare svojim navijačima.

"Želimo da ostane, Leo želi da ostane i sve ide u dobrom pravcu, ali imamo problem fer-pleja, u procesu smo pronalaženja najboljeg rješenja za sve strane. Volio bih da objavim da ostaje, ali u ovom trenutku to ne mogu jer smo u procesu traženja pravog rješenja", izjavio je predsjednik Barselone.

Mesi je za Barselonu od 2004. godine odigrao 778 utakmica, postigao 672 gola i tome dodao 305 asistencija. S Barselonom je između ostalog četiri puta osvajao Ligu šampiona, 10 puta je bio prvak Španije, sedam puta je dizao pehar Kupa kralja, a osam put španskog Superkupa.

Osim toga, i po tri puta je osvajao pehar UEFA Superkupa te FIFA Svjetskog prvenstva. Kada su individualna priznanja u pitanju, šest puta je osvajao "Zlatnu loptu", dok ga je UEFA tri puta birala za najboljeg igrača Evrope, 21 put u karijeri je bio najbolji strijelac nekog takmičenja i to osam puta u Primeri, šest puta u Ligi šampiona, pet u Kupu kralja, te po jednom FIFA Svjetskog prvenstva i U-20 Svjetskog prvenstva, na kojem je podigao pehar s Argentinom.

Brojke:

778 utakmica odigrao za Barselonu

672 gola i 305 asistencija njegov učinak

4 puta osvajao Ligu šampiona i još 31 trofej

6 puta je osvajao "Zlatnu loptu"

80 miliona evra vrijednost prema Transfermarkt.de

 

 

izvor: nezavisne novine