Vijesti

Međunarodni olimpijski dan (Olympic day) –  Teslić

Međunarodni olimpijski dan (Olympic day) – Teslić

U Tesliću 23.06.2021. godine biće održan “Olympic day 2021” u organizaciji Olimpijskog komiteta BiH i Opštinske uprave Teslić.

Olympic day predstavlja obilježavanje međunarodnog dana sporta kada se širom svijeta slave olimpijske vrijednosti i upoznaju novi sportovi. „Olympic day“ je ustvari mnogo više od sportskog događaja, to je dan kada su ljudi širom svijeta aktivni, kada uče o Olimpijskim vrijednostima i upoznaju se sa novim sportovima. Nacionalni Olimpijski komiteti organizuju sportske, kulturne i edukativne sadržaje širom svijeta. Bosna i Hercegovina je dio svijeta koji obilježava i slavi Olympic day. Ove godine  Teslić je dobio priliku da bude domaćin i da promovira tri stuba aktivnosti Olympic day: Move, Learn and Discover / Pokreni se, Uči i Upoznaj

Uz učešće više od 130 djevojčica i dječaka iz sportskih organizacija iz Teslića, ovo će biti praznik sporta. Ovogodišnji „Olympic Day 2021“ svojim prisustvom će podržati i Predsjedništvo Olimpijskog komiteta BiH kao i bosanskohercehovački olimpijci Lucia Kimani, Tatjana Đekanović, Kemal Mešić, Hamza Alić, Aleksandra Samardžić, Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić i koji će zajedno sa učesnicima trčati počasni olimpijski krug.

Svoj dolazak najavila je i Njegova Ekselencija ambasador Japana, kao i Ministrica porodice, omladine i sporta RS.

U 10:30h je okupljanje učesnika a već u 11:00h je zvanično otvaranje. Na  Olympic Day-u biće predstavljeno osam olimpijskih sportova i na taj način se djeci nastoji  približiti sport, sportsko nadmetanje i olimpijski duh, kroz promociju osnovnih olimpijskih vrijednosti, ističe Slaven Jelić načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Teslić.