Vijesti

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

HAG - Nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću danas je u Hagu izrečena doživotna kazna zatvora.

 

Mladić je osuđen po deset tačaka optužnice, dok je oslobođen po prvoj tački "Genocid u šest opština" (Foča, Kotor Varoš, Prijedor, Ključ, Sanski Most, Vlasenica).

 

Proglašen je krivim po drugoj tački optužnice "Genocid u Srebrenici", trećoj tački "Zločin i kršenje običaja ratovanja", četvrtoj tački "Istrebljenje – zločin protiv čovječnosti" i petoj tački "Ubistvo – zločin protiv čovječnosti".

 

Takođe je osuđen po šestoj tački optužnice "Ubistvo – kršenje običaja ratovanja", sedmoj tački "Deportacija – zločin protiv čovječnosti", osmoj tački "Prisilno premještanje – zločin protiv čovječnosti", devetoj tački "Terorisanje – kršenje običaja ratovanja".

 

Mladić je proglašen krivim i po desetoj tački optužnice "Napadi na civile – kršenje običaja ratovanja" i na kraju po jedanaestoj tački optužnice "Uzimanje talaca – kršenje običaja ratovanja".

 

Tužilaštvo i odbrana iznosili su završne riječi od 5. do 15. decembra 2016. godine.

 

General Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu u maju 2011. godine, a suđenje mu je počelo u maju 2012.

 

Haško tužilaštvo je 25. jula 1995. godine Tribunalu podnijelo prvu optužnicu protiv Ratka Mladića na kojoj je bio zajedno sa prvim predsjednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem.

 

Optužnica je više puta proširivana, a konačno je precizirana 2002. godine. Budući da su u razmaku od tri godine uhapšeni da im je suđenje počelo u razlčitim periodima optužnice protiv njih su razvdojene i sudilo im se u odvojenim postupcima.

 

Karadžić je u martu 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora i čeka pravosnažnu odluku Tribunala u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu.