Vijesti

Proglašen najbolji restoran na svijetu

Pariski restoran "Gi Savoj" se, kao i prošle godine, našao na vrhu "Liste", francuske tabele hiljadu najboljih restorana na svijetu, čiji dobar dio zauzimaju japanski i kineski restorani, naveli su organizatori.

 

"Lista" je sastavljena na osnovu vodiča i gastronomskih kritika, a "Gi Savoj" je dobio 99,75 od maksimalnih 100 poena.

 

Slijede njujorški "Bernardin" i tokijski "Kjubej" s 99,50 poena, a zatim pariski "Alen Dikas", "Restoran skupštine grada" u Krisijeu u Švajcarskoj i "11 Medison park" u Njujorku sa 99,25. Kao i u prve dvije "Liste", Japan ima najviše predstavnika, 134. Slijede Kina sa 123 i Francuska sa 118 restorana a potom SAD sa 88.

 

Uspon Kine na "Listi" se objašnjava kompletnijom pokrivenošću gastronomskih vodiča, rekao je Jerg Ciprik, zadužen za skupljanje podataka.

 

"U Aziji ima mnogo više restorana nego u Evropi, pa je logično da se to odrazi na ‘Listu’", naveo je on.

 

"Lista", koja se hvali "nepristrasnom i objektivnom" metodom, pokrenuta je 2015. godine, inicijativom francuskog ministarstva spoljnih poslova kao odgovor na uticajnu, ali kontroverznu britansku listu "50 najboljih svjetskih restorana", optuživanu da ne pridaje dovoljno značaja francuskoj kuhinji.

 

Sastavljanje "Liste" nema finansijsku pomoć države, a njen algoritam uključuje podatke iz oko 550 izvora, uključujući turističke vodiče, gastronomske kritike u velikim listovima, specijalizovanim časopisima i sajtove kao što su Tripadvisor, La Fourchette i japanski Tabelog.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.