Vijesti

Previous Next

LINK-Građanska energija

Studijsko putovanje Članica LINK mreže i predstavnika Centra za ekologiju i energiju medijski pokrovitelji LINK projekta,
predstavnici 6 članica LINK mreže ( Opština Teslić, Općina Tešanj, Grad Gračanica, Opština Lopare, Općina Maglaj,Opština Šamac) i Centra za ekologiju su 28.9. i 29.9. bili na Studijskom putovanju.
Prvi dan Studijskog putovanja smo na periferiji Šapca posjetili jedno neobično naselje koje je zelenu budućnost dočekalo decenijama ranije u odnosu na ostatak zemlje. Reč je o energetski nezavisnom ostrvu Letnjikovac/ Centru za stručno usavršavanje. Na ovoj lokaciji je osnovana Akademija za energetsku efikasnost i obnovljivu energiju.
Energetski nezavisno ostrvo čini osam javnih objekata koje se toplotnom energijom snabdijevaju pomoću kotlova na drvnu sječku, dok se struja proizvodi u dvije fotonaponske centrale koje su izgrađene na Centru za edukaciju i zgradi tamošnje osnovne škole, a za zagrijavanje vode u Gradskoj kuhinji postavljena je i jedna termal-solar instalacija.
„Na ovoj lokaciji uspjeli smo da svu energiju proizvedemo iz obnovljivih izvora. Taj dio grada je već stigao u 2050. godinu”, rekao nam je domaćin i nekadašnji direktor JKP Toplana Šabac, Slobodan Jerotić.
Tokom drugog dana Studijskog putovanja 6 članica LINK mreže su su se međusobno informisale o trenutnom stanju i dinamici procesa energetske tranzicije u svojim lokalnim sredinama.
Planiranje aktivnosti LINK projekta / članica LINK mreže do kraja 2023. godine bila je tema drugog dijela sastanka, a prva naredna aktivnost je, predavanje „Solarna energija u domaćinstvima“ koje je namijenjeno građanima i koje ćemo realizovati u oktobru u 6 lokalnih zajednica, članica LINK mreže.
Projekt LINK _mreža niskokarbonskih lokalnih zajednica u BiH Centar za ekologiju i energiju realizuje u kooperaciji sa Fonadacijom Heinrich Boll.