Vijesti

Izbjegnite grip, promijenite navike

Ove godine virusi su jači nego prije, prehlade i grip se mnogima vraćaju i stanje kihanja, temperature, bolnog grla traje po nekoliko nedhelja. Ovo su svakodnevne preporuke kako da smanjite šanse da se razbolite.

 

Lična higijena mora da bude na najviše nivou, ruke perite što češće i provjetravajte prostorije u kojima boravite. To su osnovni savjeti.

 

Portal "Womansday" preporučuje još nekoliko stvari koje možete da učinite za svoje zdravlje.

 

Detaljno pranje

 

Kada perete ruke uvijek nekako zapostavite palac. Obratite pažnju i na ovaj prst sljedeći put. Njime najčešće dodirujemo prljave površine, a najmanje ga peremo.

 

Torbu ne stavljajte na pod

 

Torbu često mnogi stavljaju na pod, a to je savršena "pozivnica" za sve bakterije koje tako lakše dopru do vaših stvari. Posebno izbjegavajte ovu naviku na javnim mjestima, u restoranima, kafićima.

 

Odaljite četkice za zube

 

Ako ne koristite "kućice" za četkice za zube, onda ih držite u odvojenim čašama. Preko njih se bakterije vrlo lako i brzo šire.

 

Izujte se u stanu

 

Cipele ili patike koje nosite napolju su najgori raspršivač virusa, bakterija, prljavštine. Sve što pokupite na ulici naćiće se na vašem tepihu, podu.

 

Izbjegavajte ručak za radnim stolom

 

Neka istraživanja su otkrila da je radni sto za kojim radi većina zaposlenih 100 puta prljaviji od daske toaletne šolje.

 

Radna površina je izuzetno prljava u većini slučajeva, pa izbjegavajte čak i grickalice tokom rada. Uzmite pauzu, pa jedite na miru.

©2020 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.