Vijesti

Počelo obilježavanje 27 godina od stradanja Srba

Počelo obilježavanje 27 godina od stradanja Srba

SIJEKOVAC - Vladika zvorničko-tuzlanski Fotije predvodi liturgiju u Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije u Sijekovcu kod Broda gdje je počelo obilježavanje 27 godina od kada su regularne vojne snage Hrvatske sa paravojnim bošnjačko-hrvatskim formacijama izvršile stravične zločine i ubile 46 srpskih civila - žena, djece i staraca.

 

Liturgiji prisustvuju predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, načelnik opštine Brod Ilija Jovičić, porodice žrtava i brojni stanovnici Sijekovca i Broda.

U 10.30 časova biće služen parastos, polaganje vijenaca na Spomen-ploču planirano je u 11.00, a obraćanje zvaničnika u 11.10 časova.

Pomenu u Sijekovcu najavljeno je prisustvova i ministra rada i boračko-invalidske zaštite Duška Milunovića, te delegacije Narodne skupštine koju čine narodni poslanici Igor Žunić, Zoran Vidić, Gordana Vidović, Andrea Dorić i Kostadin Vasić.

Delegacija Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila u Sijekovcu će u 10.00 časova položiti vijenac na spomen-ploču podignutu na mjestu masovne grobnice sa tijelima Srba koje su prije 27 godina ubile jedinice regularne hrvatske vojske sa paravojnim bošnjačko-hrvatskim formacijama.

Regularne snage Hrvatske, sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz takozvane RBiH, tokom 1992. godine izvršile su stravične zločine nad Srbima u Sijekovcu, zvjerski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH za sat vremena ubijeno je devetoro Srba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević.

Najmlađa žrtva bio je Drago Milošević /17/, a najstarija Vaso Zečević /77/.

U Sijekovcu je zapaljeno 15 kuća, kao i Crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije.

Ova ubistva bila su signal svim Srbima u BiH kakva ih sudbina čeka ako ne budu spremni da brane svoja ognjišta.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.