Vijesti

Nova "aleja maturanata" u Lazarevu

Nova "aleja maturanata" u Lazarevu

BANJALUKA - Maturanti banjalučkih srednjih škola sljedeće sedmice će zasaditi sadnice u novu "aleju maturanata" u naselju Lazarevo, a planirano je da u ovoj zajedničkoj akciji škola i grada učestvuje 114 odjeljenja završnih razreda srednjih škola.

 

Svako odjeljenje će zasaditi jednu sadnicu u Ulici Branka Popovića i tako će biti formiran novi gradski drovred, rečeno je Srni u gradskom Odjeljenju za komunalne poslove.

Lokacija za novu aleju odabrana je u saradnji sa gradskim pejzažnim arhitektom i Odjeljenjem za prostorno uređenje.

Prva "aleja maturanata", na kojoj je zasađeno 105 sadnica kestena, formirana je prošle godine u neposrednoj blizini Tvrđave "Kastel", u Ulici Teodora Kolokotronisa.

Ugostiteljsko–trgovinsko-turistička škola je inicijator ove ideje, koju su podržale sve banjalučke srednje škole i grad Banjaluka.

U resornom odjeljenju ističu da je Banjaluka grad zelenila i podsjećaju da je tokom jeseni u okviru velike akcije širom grada zasađeno oko 1.000 sadnica.

U gradskim drvoredima u toku je orezivanje stabala i podizanje krošnji po zahtjevima građana, a sa prvim znacima buđenja vegetacije u gradskim parkovima osvanuće više hiljada sadnica jedinstvenog tulipana sorte "Banjaluka", narcisa i visibaba.