Vijesti

Erdoan: Borba protiv terorista je jedini cilj Ankare

Erdoan: Borba protiv terorista je jedini cilj Ankare

ANKARA - Jedini cilj operacije "Maslinova grana" u području sirijskog Afrina jeste eliminisanje terorista, izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan.

On je tokom obraćanja članovima i pristalicama njegove Stranke pravde i razvoja u turskom gradu Mersin kritikovao nedostatak volje NATO saveza da podrži trenutnu misiju turske vojske na sjeverozapadu Sirije.

"NATO, gdje ste? Naporno se borimo. Zar Turska nije članica NATO-a? U Avganistan ste pozvali zemlje članice Alijanse", rekao je Erdoan.

Turski predsjednik je dodao da bi se NATO suprotstavio misiji Turske protiv kurdske Narodne zaštitne jedinice /IPG/ u Afrinu kada bi mogao.

"Oni bi se otvoreno suprotstavili Turskoj u Siriji, kada bi mogli. Ali, kada vide nesalomivi stav Turske, nisu odlučni u namjeri da se suprotstave", izjavio je Erdoan.

Erdogan je još jednom naglasio da je borba protiv terorista jedini cilj operacije u Afrinu i da Turskoj nije cilj da osvaja teritorije.

"Turska se bori protiv prijetnje terorista u regionu i boriće se protiv terorista gdje god su oni aktivni", zaključio je Erdoan.

Izjave turskog predsjednika uslijedile su skoro sedam dana nakon što je Pentagon najavio "operacionu pauzu" u borbi protiv "Islamske države" u istočnoj Siriji, jer je turska ofanziva uticala na borbene kapacitete SAD, prenio je "Sputnjik".

Turska je vojnu operaciju u Afrinu započela 20. januara, u namjeri da protjera snage IPG dalje od svojih granica.