Vijesti

Najveća pljačka na Islandu: Ukrali 600 kompjutera za rudarenje bitkoina

Najveća pljačka na Islandu: Ukrali 600 kompjutera za rudarenje bitkoina

Zbog bitkoin ludila, rudarenja i želje za brzom zaradom ljudi su spremni na neke nevjerovatne poteze, poput ruskih naučnika koji su kompjutere u nuklearnom postrojenju iskoristili za rudarenjem ove kriptovalute.

 

Takođe, sve su aktivniji i sajber kriminalci koji iskorištavaju tuđe kompjutere i pametne telefone koje zaraze virusom za rudarenja, a na Islandu su krajem ove i početkom sljedeće godine bili aktivni lopovi koji su izveli, kako je to nazvala islandska policija, "najveću seriju pljački koja je ikada zadesila ovu zemlju".

 

Olafur Helgi Kjartanson, policijski komesar za poluostrvo Rejkjanes, gdje su zabilježene dvije pljačke, komentarisao je za medije kako nikada u isotriji nisu imali pljačke ovako velikog intenziteta – iz podatkovnih centara u nekoliko pljački ukradeno je oko 600 snažnih kompjutera namijenjenih rudarenju kriptovaluta. Dosadašnja istraga rezultirala je hapšenjem 11 osoba, uključujući i jednog zaštitara, ali samo su dvije osobe zadržane u pritvoru.

 

Vrijednost kompjutera koja još nisu pronađena iznosi oko dva miliona dolara,ali ako se ona iskoriste za rudarenja što im je i namjena, lopovi bi mogli zaraditi jako puno novca.

 

Sve ukazuje na to kako je riječ o visoko organizovanom kriminalu, smatra Kjartanson.

 

Iako su krađe izvršene još krajem prošle godine i početkom januara, policija nije htjela ranije izlaziti u javnost s ovim informacijama jer su htjeli prvo provesti istragu u miru i uhapsiti lopove.

 

Inače, Island je proteklih mjeseci postao raj za rudare kriptovaluta zbog pristupa jeftinijoj energiji zahvaljujući geotermalnim i hidroelektranama – naime, osim što je za rudarenje potreban skup hardver, ono troši i jako puno energije. Policija sada prati upravo potrošnju energije jer, ako lopovi uključe sve računare i počnu rudariti, to bi se moglo odraziti i na električnoj mreži te je islandska policija prošle sedmice pozvala sve pružaoce internetskih usluga i električare da im prijave "neobične zahtjeve za energijom".