Vijesti

Konobari i kuvari iz BiH bježe u Hrvatsku

Konobari i kuvari iz BiH bježe u Hrvatsku

BANJALUKA - Građani BiH sve su više zainteresovani za sezonske poslove u oblasti turizma i ugostiteljstva tokom ljeta na Hrvatskom primorju, a došlo je do velikog povećanja broja poslova objavljenih za Hrvatsku, koja vapi za sezoncima.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS, rekao je da naši sezonski radnici u Hrvatskoj imaju zagarantovanu prijavu, radnu dozvolu, socijalno, penziono i zdravstveno osiguranje, a tu je i primamljiva plata.

"Za iste poslove koje rade u BiH, radnici u Hrvatskoj primaju duplo veće plate. Sobarice primaju platu oko 800 evra, konobari i kuvari više, dok kod nas sobarice ne primaju više od 500 KM", rekao je Tatić.

Istakao je da podjednako odlaze nezaposleni, ali i oni zaposleni nezadovoljni radnim uslovima u BiH, te da za manjak radnika treba da se zapitaju naši poslodavci.

Sa portala posao.ba potvrdili su nam da je došlo do velikog povećanja broja poslova objavljenih za Hrvatsku u 2018. godini, gdje je za prva dva mjeseca došlo do povećanja od 163 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj prijava porastao za 52 odsto.

"Radi se o poslovima u građevinarstvu i zanatskim uslugama te turizmu i ugostiteljstvu, a najčešća mjesta gdje se poslovi nude su Dubrovnik, Dalmacija, Istra, Kvarner i Zagreb", navode sa ovog portala.

Miroslav Vukajlović, direktor Agencije "Spektar", kaže da od početka godine imaju konkurse za sezonske poslove u Hrvatskoj te da je ove godine došlo do radikalnog povećanja odobrenih radnih dozvola za ovu vrstu poslova.

"Hrvati imaju potrebu za radnicima svih zanimanja, najviše interesovanje je za poslove ugostiteljstva i turizma, kao i građevinskih radnika. Postoji pritisak da se za naše građane otvori slobodan pristup tržištu rada Hrvatske, a prema našim izvorima, to će se desiti do početka ljetne sezone", rekao je Vukajlović.

On kaže da Hrvati masovno odlaze u EU i sezonske poslove nema ko da obavlja.

Istakao je da su, za razliku od Crne Gore, gdje takođe treba sezonaca, u Hrvatskoj mnogo bolji uslovi rada, kao i plate, te je stoga i zainteresovanost veća.

Dodao je da je u razgovoru s jednim od poslodavaca iz Hrvatske saznao da su išli čak na Filipine kako bi doveli ljude iz azijskih država te da je to problem Hrvatske s kojim ćemo se svi mi ovdje susresti.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, tvrdi da naše ugostiteljstvo ipak nije ugroženo odlaskom radnika izvan BiH te da bi i oni u slučaju nedostatka radnika bili spremni da uvezu radnu snagu.

"Izlaze nam novi kadrovi iz ugostiteljskih škola širom BiH. U slučaju odlaska radnika, mlađa populacija bi nadomjestila starije, koji su već stekli naviku da mijenjaju poslove i putuju", rekao je Hadžić.

On kaže da nije lako ostati u sezoni bez radnika na kojeg si navikao.

"Dosta poslodavaca ulaže u svoje osoblje i napravi ga iznad prosjeka kroz rad i ulaganje, a na kraju ga jednostavno izgubi. Radnika treba držati i plaćati i u mjesecima kada nije sezona, kako bi on bio tu i od sedmog mjeseca, kada je promet veći i do pet puta", rekao je Hadžić.

Dodao je da Hrvatska radnike traži periodično, od šestog do osmog mjeseca te da 20 do 30 odsto radnika koji odu tamo "ostanu izrađeni”.

"Jedna agencija nudi platu 4.000 kuna, to je ispod svih kriterijuma u Hrvatskoj, gdje su tu troškovi, kada se sve sabere, uslovi su lošiji nego ovdje", rekao je Ahmić.

Jedan konobar iz Banjaluke kaže da se prijavio na oglas jednog hotela iz Istre i da će tamo otići da radi, a ponuda mu je od juna do oktobra.

"Zaradiću mnogo više nego ovdje, a nadam se i dobrom bakšišu, a uz to ću imati smještaj i hranu, a time i besplatno ljetovanje", rekao je on.