Vijesti

Republika Srpska ne planira uvođenje vakcine protiv pneumokoka

Republika Srpska ne planira uvođenje vakcine protiv pneumokoka

BANJALUKA - Iako je od danas u Srbiji postalo obavezno vakcinisanje djece protiv bakterije pneumokok, koja može da izazove čak i meningitisi i sepsu, u Srpskoj njeno uvođenje nije ni u planovima.

 

Riječ je o bakteriji koja je najčešći uzročnik bolesti u prve dvije godine života i koja izaziva upalu grla, sinusa, bronhija, pluća, uva.

 

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, lani je u Srpskoj prijavljeno 588 slučajeva bakterijske pneumonije, te registrovano deset smrtnih slučajeva od ove bolesti kod osoba starije životne dobi.

 

Među prvima u regiji, Srbija je Pravilnikom o vakcinaciji predvidjela obaveznu vakcinu koja štiti od ozbiljnih bolesti, poput upale pluća, uva i sinusa, kao i komplikacija poput meningitisa i sepse.

 

Vakcina će biti obavezna za grupe koje su pod najvećim rizikom, odnosno za djecu do pet godina, te za starije osobe. Srbija je osigurala oko 165 000 doza ove vakcine, koja se do sada plaćala.

 

U Institutu za javno zdravstvo RS objašnjavaju da u Srpskoj, u ovom trenutku, nisu ispunjeni svi uslovi da bi se u program obavezne vakcinacije uvela vakcina protiv pneumokoka.

 

– To, međutim, ni u kojem slučaju ne znači da ona neće biti uvedena u neko dogledno vrijeme. Kod nas postoji vakcina protiv pneumokoka koja se daje djeci u najvećem riziku, odnosno djeci koja imaju kliničke i epidemiološke indikacije – kaže za portal SrpskaCafe epidemiolog dr Radovan Bratić.

 

Prema njegovim riječima, pneumokokne pneumonije često mogu da uzrokuju komplikacije kao što su upala srčanog mišića, upala unutrašnje ovojnice srca, upala moždanih ovojnica ili meningitis, upala zglobova, odnosno, artritis.

 

– Pneumokok je bakterija koja nastanjuje sluzokožu gornjih disajnih puteva. Usljed drugih infekcija, na primjer gripa ili pada imuniteta, može doći do njihovog pretjeranog razmnožavanja i širenja, tako da nastaje infekcija. Pogotovo težak tok imaju infekcije kod starijih ljudi ili novorođenčadi. Ova bakterija izaziva zapaljenje pluća – pneumoniju, zapaljenje srednjeg uva, sinuzitis, meningitis, sepsu. Prenosi se sa čovjeka na čovjeka kapljičnim putem – objašnjava dr Bratić.

 

Vakcina protiv pneumokoka u RS se, zasad, daje na osnovu kliničkih indikacija kod pacijenata koji boluju od srpaste anemije, onima kojima je odstranjena slezina i nakon transplantacije organa ili tkiva.

 

Tako je i u FBiH, gdje se imunizacija protiv pneumokokne bolesti sprovodi prema epidemiološkim i medicinskim indikacijama.

 

I u ovom entitetu struka već duže vrijeme razmišlja o uvođenju pomenute vakcine u program. Međutim, ni u FBiH još nisu ispunjeni mnogi uslovi za to, naročito ako se u obzir uzme trend pada pokrivenosti vakcinama iz redovnog programa imunizacije, saopštili su iz federalnog Zavoda za javno zdravlje.

 

Najteže respiratorno oboljenje

 

Bakterijska pneumonija predstavlja najteži oblik respiratornog oboljenja. Bez obzira na primjenu najdjelotvornijih antibiotika u liječenju pneumonija, stopa morbiditeta i mortaliteta kod pneumonija se decenijama ne mijenja.

 

Svjetski podaci pokazuju da je preko 98 odsto smrtnih slučajeva zbog respiratorih infekcija uzrokovano infekcijama donjeg dijela respiratornog sistema, i to većinom u nerazvijenim zemljama gdje se antibiotici ordiniraju kod svake infekcije gornjeg dijela respiratornog sistema.