Vijesti

Vučić danas sa Srbima u Hrvatskoj

Vučić danas sa Srbima u Hrvatskoj

ZAGREB - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović boravi u Hrvatskoj, drugi dan posjete posvetiće Srbima koji žive u toj zemlji.

On će posjetiti Vrginmost, 1996. godine preimenovan u Gvozd, mjesto u kome su Srbi teško stradali tokom Druigog svjetskog rata, ali i u akciji “Oluja”, a danas u toj i opštini Topusko živi oko 700 srpskih porodica.

Po povratku u Zagreb razgovaraće sa Srbima na trećoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća kojoj će prisustvovati vijećnici iz više opštinskih, gradskih i županijskih vijeća Srba iz cijele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.

Posjetu Hrvatskoj srpski predsjednik počeo je juče prije podne susretom sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Tokom dana razgovarao je sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Goranom Jandrokovićem.

Grabar-Kitarović i Vučić obratili su se i na hrvatsko-srpskom privrednom forumu.

"Optimista sam kad je u pitanju ekonomija, ali sam uveren da će nasi odnosi u budućnosti biti sve bolji, jer to je u interesu obe zemlje i oba naroda", rekao je sinoć predsjednik Srbije komentarisući razgovore tokom prvog dana posjete Hrvatskoj.

Granica

Najviše problema očekuje u rješavanju pitanja granica, jer su tu, kako je rekao, stavovi potpuno suprotni.

"Mislim da će nas u budućnosti sve više stvari spajati, a sve manje razdvajati", zaključio je predsednik i podsjetio sta su sve bile teme njegovih razgovora sa zvaničnicima u Zagrebu.

Kako je primijetio, o mnogim temama nisu mogli da se saglase i to, kako je ocjenio, nije nikakva novost.

Nestali

Kad je riječ o nestalima, Vučić je ponovio da će naredne nedjelje primiti delegaciju njihovih udruženja.

Dodao je da je hrvatskoj predsjednici predao dokumantaciju o tri nestala lica, sto je, kaže, važno za tri porodice, te dodao da Hrvati spremaju da isporuče veće rezulate za Srbe.

"Ali, mi ćemo morati da to probamo da rešimo. To je još oko dve hiljade slučajeva koji su nerešeni", rekao je Vučić.

Kako je napomenuo, u razgovorima se prije svega govorilo o budućnosti, napretku ekonomije, dobri su bili razgovori o pravima manjina...

Na opasku da je srpska strana bila spremna za razgovore o pravima manjina, te da je i hrvatska predsjednica pohvalila ono sto je učinjeno nakon Deklaracije iz Subotice, Vučić je rekao da je to nešto što je bila naša obaveza, te da nije predmet samohvale.

"To su naši građani, treba da za njih učinimo to sve da budu zadovoljni, uradićemo još više, a i hrvatska predsednica i premijer su obećali da će u svim srpskim selima u Hrvatskoj Srbi imati vodu već ove godine, 2018", rekao je Vucić.

Nekakav pomak smo napravili, razmjena raste, za pet godina porasla je 62 odsto, a zamislite kakav bi rast bio da su nasi politicki odnosi bili bolji, primetio je predsjednik Srbije i dodao da ne može da kaže da je preveliki optimista, ali da se nada, te da je optimista pre svega po pitanju ekonomije.

Pitanje ratne odštete

Upitan da li je premijer Plenković pokrenuo pitanje ratne odštete, Vučić je odgovorio da jeste, ali da je on primijetio da će onda srpska strana imati svoje zahtjeve, te da će time biti otvorena Pandorina kutija, a da nam sve to sigurno sada ne treba.

O atmosferi u kojoj je dočekan, Vučić je rekao da ga nije previše uznemirila, da je važnije sto su rezultati razgovora dobri, a da je hrvatskoj predsjednici zahvalan na hrabrosti da ga pozove, te na tome što se dostojanstveno ponašala.

Grabar-Kitarović je sinoć priredila svečanu večeru za Vučića i delegaciju i iskoristila priliku da još jednom istakne značaj posjete šefa srpske države.

Predsjednik Vučić je uzvraćajući ocijenio da je gostoprimstvo, koje mu je ukazano u Zagrebu na visokom nivou i pozvao Grabar-Kitarović da dođe u Srbiju garantujući joj da će se uvjeriti u srpsko gostoprimstvo.

Još jednom je ponovio da ne mari za proteste koji su održani tokom dana u Zagrebu.