Vijesti

Vašington objavio "Putinovu listu"

Vašington objavio "Putinovu listu"

VAŠINGTON - Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa objavila je listu od 114 imena ruskih političara i 96 "oligarha" koji su svoje bogatstvo stekli tokom vladavine Vladimira Putina, a na listi su, između ostalih, premijer Dmitrij Medvedev, šef diplomatije Sergej Lavrov, ali i biznismeni Roman Abramovič, Oleg Deripaska i Eugen Kasperski.

Kako navodi AP, administracija je na taj način odgovorila na zahtjev Kongresa da SAD kazne Moskvu zbog miješanja u američke izbore 2016. godine.

Neformalno nazvana "Putinova lista" je u stvari dokument na sedam strana koji je dio zakona o anti-ruskim sankcijama. Prvobitna zamisao Kongresa bila je da imenuje i "osramoti" one za koje se vjeruje da imaju korist od Putinove vlasti u isto vrijeme dok SAD nastoje da diplomatski i ekonomski izoluju Putinovu vladu.

Svrstavanje na listu, navodi AP, ne povlači sankcije protiv pojedinaca, iako je veći broj njih već bio obuhvaćen ranijim američkim sankcijama.

Pored ruskog premijera i šefa diplomatije, na spisku su i potpredsjednik Dmitrij Rogozin, ministri, predsjednica Savjeta federacije Valentina Matvijenko, šefovi FSB i GRU, portparol Putina Dmitrij Peskov direkotri ključnih državnih kompanija, kao što su Rosnjeft, Gasprom, Aeroflot i Sberbank.

Na spisku je 96 oligarha koji, kako smatraju u američkom Ministarstvu finansija, svako pojedinačno posjeduje bogatstvo vrijedno milijardu dolara i više.

Među njima su tajkuni Roman Abramovič i Mihail Prohorov, koji je na izborima 2012. godine bio protivkandidat Putinu.

"Aluminijumski magnat" Oleg Deripaska koji je pod ruskom istragom zbog veza sa šefom Trampove kampanje Polom Manafortom takođe je obuhvaćen listom.

Američka agencija je navela i da je Ministarstvo finansija objavilo spisak 12 minuta prije ponoći bez mnogo pompe.

Za sada nema komenatara iz Kremlja ili ruske ambasade u Vašingtonu.