Vijesti

Grip se širi, zasad nema epidemije

Grip se širi, zasad nema epidemije

BANJALUKA, SARAJEVO - Iz dana u dan povećava se broj pacijenata oboljelih od gripa, ali kako kažu nadležni, još nije u pitanju epidemija.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS,  do sada je prijavljeno šest pacijenata oboljelih od gripa, ali ističu da nema mjesta panici jer u RS nema epidemije. Od 15. do 21. januara domovi zdravlja u RS prijavili su 991 oboljenje slično gripu, što je porast u odnosu na prethodnu sedmicu.

Prema podacima kojima raspolaže Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti u Univerzitetskom  kliničkom centru (UKC) RS, trenutno je u RS jedan pacijent sa dokazanim gripom  teže kliničke forme i sa sindromom influence, a tri  pacijenta su srednje teške kliničke forme.

"Do sada je kod pet pacijenata dokazana pneumonija, a kod jednog pacijenata encefalitis. Kod dva pacijenta je u brisu ždrijela metodom PCR dokazana infekcija virusom  gripa B", kazala je Verhazova. 

Prema posljednjem izvještaju Instituta za javno zdravstvo RS,  u trećoj sedmici 2018. godine prijavljeno je devet slučajeva teške akutne respiratorne infekcije (SARI), koji zahtijevaju hospitalizaciju, a od početka sezone prijavljeno je ukupno 43 oboljelih.

"U RS su od početka sezone gripa registrovane ukupno 31.294 akutne respiratorne infekcije i 9.824 oboljenja sličnih gripi. Prema uzrasnoj strukturi, najveći broj oboljelih od virusnih infekcija gripa je u grupama predškolskog i školskog uzrasta djece, a najniži u najstarijoj uzrasnoj grupi", navedeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Najviša stopa oboljenja sličnih gripu je i dalje u regiji Istočno Sarajevo, zatim Banjaluci i Trebinju, a najniža u regiji Bijeljine.

Povećanje broja oboljelih u kategoriji najmlađih zasad nije uticalo na prisustvo učenika na nastavi.

Iz Osnovne škole "Branko Ćopić" u Banjaluci kažu da u školi još nema epidemije gripa, te da se uglavnom radi o pojedinačnim slučajevima.

I iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluke kažu da broj djece koja ne dolaze u vrtić zbog gripa ili respiratornih problema nije zabrinjavajući. 

Iz Doma zdravlja Kantona Sarajevo kažu da su visoke temperature za ovo doba godine pogodovale bržem širenju virusnih oboljenja, a prema izvještajima s terena, u posljednjih nekoliko dana javlja se povećan broj pacijenata.

"Najviše građana javlja se sa virusnim infekcijama gornjeg respiratornog trakta. Simptomi su

povišena temperatura, grlobolja i produktivni kašalj. Ima slučajeva i sa

simptomima koji podsjećaju na grip. U ovom periodu potrebno je pravilnom

ishranom, unošenjem voća, povrća i dosta tečnosti podići imunitet

organizma", kazali su iz Doma zdravlja.

Iz  Zavoda za javno zdravstvo FBiH kažu da bi danas trebalo da imaju podatke o novom broju oboljelih.  Podsjećamo, grip je odnio prvu žrtvu u BiH, a žena je nedavno preminula u mostarskoj bolnici.