Vijesti

Inspektori love radnike na crno

Inspektori love radnike na crno

BANJALUKA, SARAJEVO - Da radu na crno još nije došao kraj, govore i podaci Federalne i Republičke uprave za inspekcijske poslove, prema kojima u BiH ima čak 3.159 radnika u radu na crno.

"U statusu tzv. rada na crno evidentirano je 2.757 lica bez obavezne prijave, u periodu od januara do septembra 2017. godine", potvrdili su u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Prema njihovim riječima, Uprava je izvršila 115.915 inspekcijskih nadzora, te, kako kažu, izdala 4.755 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu o 6.174.524 KM.

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS kazali su da su za devet mjeseci prošle godine po osnovu ugovora o radu kontrolisali 10.670 radnika zatečenih na radu kod poslodavca.

"Zaključen ugovor o radu nisu imala 402 radnika i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja", istakli su u Upravi.

Kako navode, vrijednost ukupne izrečene kazne u oblasti radnih odnosa i zaštite na radu je 1.048.150 KM, od čega je po osnovu rada na crno izrečena kazna u iznosu od 403.000 KM.

Naveli su da je angažovanje radnika na crno najčešće utvrđeno u oblastima ugostiteljstva, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, te uslužnim djelatnostima. Ističu da je izvršena izmjena zakonske odredbe koja je poslodavcu ostavljala mogućnost da u roku od pet dana od dana zaključenja ugovora prijavi radnika na nadležne fondove osiguranja.

"U praksi je to dovodilo do zloupotreba, gdje su poslodavci u trenutku kontrole tvrdili da je radnik počeo s radom prije nekoliko dana i tek onda u ostavljenom roku regulisali radni status radnika", upozorili su u Upravi.

Kazali su da su izmjenama Zakona o inspekcijama u RS ovlaštenje da kontrolišu prijavljivanje radnika dobili svi inspektori Inspektorata RS, kao i inspektori Poreske uprave RS i Republičke uprave za igre na sreću, a sve, kako kažu, u cilju da bi kontrole bile što efikasnije.

U Poreskoj upravi RS kazali su da je izmjenama zakona predviđeno da svi inspektori, bez obzira na to kojem sektoru pripadaju, mogu kontrolisati zaključivanje ugovora o radu.

"U redovnim kontrolama evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa u prvih devet mjeseci 2017. godine Poreska uprava je pronašla 95 radnika koji nisu bili prijavljeni", istakli su u Upravi.

U Republičkoj upravi za igre na sreću RS, koja takođe po novim izmjenama ima pravo da vrši kontrolu zaključivanja ugovora na crno, kazali su da su prilikom redovnih kontrola pronašli i jednog radnika u statusu rad na crno.

Ranka Mišić, predsjednik Savjeta sindikata RS, kazala je da smatra da je broj radnika koji nemaju zaključen ugovor o radu daleko veći od onog koji su inspektori pronašli.

"Bacam rukavicu inspektorima da zajedno krenemo u kontrolu od parkića pa do početka Gospodske (u Banjaluci), bojim se da ćemo samo tu da nađemo pola od broja koji su oni pronašli u cijeloj RS", naglasila je Mišićeva.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da Unija nikako ne odobrava rad na crno.

"Borimo se protiv rada na crno, kao i za smanjenje obaveza", istakao je Škrebić.