Vijesti

Nezaposlene majke zatražile sastanak s Željkom Cvijanović

Nezaposlene majke zatražile sastanak s Željkom Cvijanović

BANJALUKA - Nezaposlene majke, koje imaju djecu mlađu od 12, odnosno 18 mjeseci, a nemaju pravo na materinski dodatak od 405 KM, predale su danas zahtjev za sastanak s predsjednicom Vlade Republike Srpske (RS) Željkom Cvijanović.

Od svojih zahtjeva neće odustati, a jedna od majki Nikolina Mihajlović je nakon okupljanja ispred zgrade Vlade RS rekla da ispunjava sve zahtjeve koje zakon propisuje, ali nema pravo na materinski dodatak.

Nada se da će Cvijanović pristati na razgovor, a ako bude trebalo, kaže, okupljaće se i u narednom periodu, sve dok ih neko od nadležnih ne sasluša.

Takođe, najavili su da će tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o dječijoj zaštiti.

Majke djece mlađe od 12 i 18 mjeseci, kao i članovi njihovih porodica, te odbornik u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković tražili su i ranije izmjene zakona o dječijoj zaštiti, dok je još bio u formi prijedloga, kako bi omogućili da materinski dodatak dobiju sve porodilje, a ne samo one čija su djeca rođena od 1. decembra ove godine.

Riječ je o nezaposlenim majkama s teritorije RS, koje smatraju da su novim zakonskim odredbama diskriminisane, a žive u teškim materijalnim uslovima i materinski dodatak im je neophodan.

Na sjednici Narodne skupštine RS 13. decembra, bez opozicije je usvojen Zakon o dječjoj zaštiti, kojim se uvodi pravo na materinski dodatak za sve nezaposlene majke u iznosu 405 KM i u trajanju od 12 mjeseci, a za blizance i svako treće i naredno dijete 18 mjeseci.

Poslanici su usvojili i amandman kojim se precizira da pravo na materinski dodatak može ostvariti majka pod uslovom da ima prebivalište u RS najmanje godinu prije rođenja djeteta i da je nezaposlena šest mjeseci prije poroda, kao i majka koja je strani državljanin sa stalnim ili privremenim mjestom boravka u RS takođe nezaposlena šest mjeseci prije rođenja djeteta.