Njen san je postao java: Er Srbija dobila prvu ženu kapetana!

Vesna Aleksić oduvek je sanjala da leti za nacionalnu avio-kompaniju, a po dolasku u Er Srbiju, ne samo da je ostvarila taj cilj, već je ujedno postala i prva žena na poziciji kapetana u istoriji srpske nacionalne avio-kompanije.

 

Tridesetšestogodišnja pilotkinja pridružila se avio-kompaniji na poziciji kapetana na uskotrupnim avionima erbas A319 i A320, ostvarivši svoj san iz detinjstva. Aleksić, koja je udata i ima jedno dete, svoj prvi let na poziciji kapetana Er Srbije obaviće na letu JU826, u utorak 27. decembra, od Beograda do Bejruta.

 

“Naša kompanija poštuje rodnu ravnopravnost u svim aspektima svog poslovanja, uključujući i članove letačkih posada i izuzetno nam je zadovoljstvo da se našem timu pridružila prva žena na poziciji kapetana. Srpska nacionalna avio-kompanija tokom niza godina postavljala je standarde i unosila važne promene u mnogim oblastima i ponosni smo što smo deo ove nove prekretnice u istoriji ženske avijacije u Srbiji“, rekao je Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije.

 

Vesna Aleksić počela je svoju letačku karijeru 1999. godine na Letačkoj akademiji u Vršcu, gde je stekla iskustvo na avionu jednomotorcu Cesna 172, pre nego što je prešla na turbopropelerske dvomotorce Cesna 310 i Pajper PA-34 Seneka. Pošto je diplomirala na Akademiji, Aleksić je prešla u Montengro erlajns, gde je radila kao kopilot na avionu Foker 100, od 2007. do 2012. godine. Postala je kopilot na avionima tipa erbas A320 u floti Viz Era 2012. godine, pre nego što je i napredovala na poziciju kapetana 2014. godine. Za to vreme živela je u Skoplju, glavnom gradu Makedonije.Tokom svoje karijere, Aleksić je beležila preko 5.000 sati naleta, sa više od 2.200 samostalnih sati na uskotrupnim erbas avionima.

 

„Svetom avijacije fascinirana sam još od ranog detinjstva i uvek sam znala da ću postati pilot. Moj otac je bio vazduhoplovni inženjer, veoma je voleo avione i radio je za JAT, pa je njegov entuzijazam prešao i na mene. Proteklih 17 godina bilo je ispunjeno izazovima, ali i veoma korisno i izuzetno sam srećna što sam se pridružila Er Srbiji. Privilegija je biti prva žena na poziciji kapetana u Er Srbiji i nadam se da će to inspirisati više žena da potraže svoje mesto u civilnom vazduhoplovstvu”, rekla je vesna i otkrila da je jedan on nezaboravnih letova bio njen prvi noćni let iznad Beograda.

“Videvši Beograd sa visine od 3.000 metara, sva ta svetla u mraku, bilo je neverovatno iskustvo i jedan je od mnogih razloga zbog kojih volim ovo što radim.”

Odgovori